Vijf Twitter-voornemens voor 2009

Vogeltje!Twitter (hier mijn account) blijft stug en zelfs extra hard doorgroeien. Omdat ik nu aardig wat followers heb (ruim 1300 op het moment van schrijven), merkte ik dat Twitter te chaotisch werd en zich alleen met Tweetdeck (waarmee je Tweets kunt groeperen) zich nog liet bestieren. En dat ik misschien mijn getweet wat kan verbeteren, om mijn ‘followers’ bijvoorbeeld niet te vervelen met berichten die eigenlijk aan één persoon gericht zijn. Twitter is nu eenmaal asymmetrisch: sommige mensen Twitteren langer en actiever (of interessanter, of zijn bekender) en hebben relatief veel volgelingen. Anderen zijn wellicht overwegend passieve lurkers. En dat is prima! Kortom, vijf voornemens – laat weten of je meedoet.
Excuus trouwens voor de rode kleur van onderstaande opsomming – dat hoort niet bij de huisstijl en moet ik nog eens repareren binnenkort.

 1. Wie ik volg, zal ik ook echt volgen. Dat wil zeggen: ik snoei in het bestand van mensen wiens updates ik ontvang – om die mensen dan ook daadwerkelijk te kunnen volgen. Dat waren er gisteravond nog zo’n 1300, dat is inmiddels teruggebracht tot onder de 500 – voornamelijk mensen die ik daadwerkelijk – enigszins – ken. Ik heb me laten overtuigen c.q. inspireren door Francisco van Jole.
 2. Ik zal interessanter Twitteren. Twitter is niet langer slechts een informeel medium om te chatten met enkele tientallen personen – het is een belangrijk communicatie- en distributiemedium geworden. Meer dan duizend mensen ontvangen mijn berichten; dat schept de verplichting hen niet lastig te vallen met geneuzel en biedt juist een kans om te proberen interessant of vermakelijk te Twitteren. Minder publiek MSN’en, meer microbloggen.
 3. Ik zal niet mijn Twitter-updates koppelen aan mijn Hyves- of Facebook-status. Dat hóórt niet: non-Twitteraars zien dan altijd jouw updates bovenaan in de nieuwsstroom – dikwijls irrelevante berichten zoals replies aan een mede-Twitteraar.
 4. Ik zal vaker DM’en. Wanneer een publiek gesprek op Twitter een privé-karakter krijgt, of in elk geval niet langer interessant is voor anderen, is het wel zo netjes de dialoog middels afgeschermde direct messages voort te zetten. Ook korte replies (zoals ‘dankjewel’) kunnen beter via DM worden verstuurd, zodat de hoeveelheid clutter voor anderen beperkt blijft.
 5. Ik zal vaker ReTweeten. Dat ben ik al gaan doen. ReTweeten is dé manier waarop interessante links of bijzondere gedachten razendsnel de Twit-o-sfeer kunnen doorreizen. Ook kunnen mijn volgers zien welke tweets ik goed vind, wie ik volg en met welke onderwerpen ik mij bezig houd. Wanneer iemand een interessante link plaatst, zal ik die link retweeten en vervolgens pas mijn commentaar geven, zodat mijn followers niet het gevoel krijgen slechts één kant van een telefoongesprek te horen.

Reacties

 1. Eelco zegt

  Ik ben niet zo’n heel lawaaiige twitteraar, meestal een paar berichten per dag, en ik vind het juist wel handig om daarmee ook automatisch m’n Facebook status te updaten.

  * De Facebook app filtert automatisch replies eruit (ongeveer de helft van m’n tweets)
  * Ik krijg wel eens reacties via Facebook van mensen die niet op Twitter zitten.
  * Zolang je Twitter gebruikt om te vertellen wat je doet, sluit het perfect aan bij de bedoeling van Facebooks status.

 2. zegt

  Goede punten! Ik vroeg me al af of die app de replies er niet uit kon filteren, dat doet ie dus al… Verder kan het goed aansluiten inderdaad, zeker als je een paar tweets per dag plaatst. Ik haal geregeld 50 tot 100 tweets per dag, en dat is niet meer echt compatibel…

 3. zegt

  Jaap, goede motivatie voor het snoeien in de mensen die je volgt, en een goed voornemen interessanter te twitteren.

  Met retweeten mag je wat mij betreft spaarzaam zijn. Alleen als het _echt_ interessant is, en als het komt van iemand met weinig volgers voegt retweeten wat toe.

  Zoals een wijs man ooit zei:
  http://twitter.com/Beez81/status/1177360459

 4. zegt

  @michielb heeft deze week onder meer accounts van mijzelf (@erwblo), Marco Derksen (@marketingfacts) en Francisco van Jole (@2525) vergeleken en de overlap in followers blijkt beperkt. Oftewel: retweeten heeft wel degelijk zin bij waardevolle Tweets.

 5. zegt

  Dat is interessant om te weten! Overigens, en dan nog:
  – veel mensen lezen niet alle tweets van hun followers, dus wellicht mis je de oorspronkelijke maar pak je wel een RT mee;
  – je klikt ook niet op elke link in een tweet. Wanneer sommige mensen een link retweeten, dan wordt duidelijk gemaakt dat het een interessante link is. Ik vind het dan ook helemaal niet erg tweets dubbel te ontvangen op die manier, dat is juist een nuttige indicatie van het belang van de tweet.

 6. zegt

  Maar zoals ook op Twitter gezegd ik ben het er niet mee eens dat mededelingen over eten, trein en wat al niet meer niet van waarde zijn. Juist wel. Als iemand op een helpdeskmedewerker zit te schelden, roept dat herkenning op. Als mensen een trein missen of last hebben van walkmans roept dat herkenning op. En de tweets van Jaap over zijn poezen voegen bij mij misschien wel meer toe aan zijn beeld dan alle waardevolle journalistieke opmerkingen. De kleine dingen lijken oppervlakkig, ze zijn het niet.

 7. zegt

  Ben ik het volledig mee eens, ook op Twitter heb ik bovenstaande voornemens genuanceerd: ik probeer erop te letten dat ik interessante dingen tweet, maar de ‘ruis’ aan alledaagse opmerkingen en gesprekken hoort er zeker bij.

 8. zegt

  Toch weer een gevalletje: great minds think alike… ;)

  Jij schreef: “Ik zal niet mijn Twitter-updates koppelen aan mijn Hyves- of Facebook-status. Dat hóórt niet: non-Twitteraars zien dan altijd jouw updates bovenaan in de nieuwsstroom – dikwijls irrelevante berichten zoals replies aan een mede-Twitteraar.”

  En ik blogde daags erna (zonder jouw blog gezien te hebben): “Het ene sociale netwerk is het andere niet. Wat ik op Twitter deel is niet altijd interessant voor mijn vrienden op Hyves. Toch had ik die beide diensten gekoppeld, door mijn Twitter-berichten automatisch te versturen naar de WieWatWaar (WWW) op mijn Hyves-profiel. Tot vandaag dan, want zojuist heb ik die koppeling opgeheven.”

  Zie: http://www.jeroenmirck.nl/2009/02/twitter-koppelen-aan-hyves/

 9. zegt

  @joop: ik vind dit toch echt totaal iets anders dan volgen om gevolgd te worden en vervolgens unfollowen, enkel voor je twittercounter en om die volgers via dm te kunnen spamnen, ironisch genoeg met een artikel over een andere vorm van fake populariteit, namelijk een kunstmatig hoog vermeld aantal abonnees op een feedburner-teller. Brr.

 10. Joop zegt

  @Jaap: Je zal merken dat je Twitter langzaam dicht slipt,, dan worden de berichten ruis, en ook minder interessant.
  Dat is mijn kant van het verhaal, dus ik weet waar je over praat. Ik heb destijds mijn kant uitgelegd in een post, heb je dat gelezen?
  http://www.joopdorresteijn.com/Archive/a-lesson-about-twitter-spam/

  Punt dat ik wilde maken is dat mensen het persoonlijk kwalijk nemen als je ze unfollowed. Let daar dus op!

 11. zegt

  @Joop dank voor die uitleg, had ik nog niet begrepen. Het zat dus anders in elkaar dan ik dacht. Ik hoop dat je begrijpt waar het vandaan kwam: ten eerste vatte ik de dm op als spam, zag ik dat je me recentelijk had gevolgd maar weer had geunfollowed, het onderwerp van je artikel waarvoor je aandacht vroeg werkte niet mee, je reageerde toen niet op twitter-replies en veranderde je twitter-username – ik som het alleen maar op om te verklaren waarom ik een negatief beeld van je twittergedrag kreeg, maar ik begrijp je nu.
  En dank dus voor de waarschuwing. Ik heb al een paar reacties ontvangen inderdaad; die heb ik dan weer teruggefollowed – als ze het de moeite waard vinden iets erover te zeggen, is de band kennelijk sterk genoeg om elkaar te followen, redeneer ik dan.

Trackbacks